TY - BOOK AU - არძენაძე, მერაბ AU - კარალიძე, გულნარა AU - ჩხაიძე, ინგა, ED - საქართველოს ინტელექტუალური საკუთრების ეროვნული ცენტრი - საქპატენტი TI - ლიქიორის დამზადების ხერხი PY - 0000///გამოქვეყ.თარიღი და ბიულეტენის ნომერი (452005/// 06 27 # 12 CY - ქ. მცხეთა PB - საქპატენტი KW - კვების მრეწველობა KW - სასმელები KW - ლიქიორ-არყის წარმოება KW - ალკოჰოლიანი სასმელები KW - ორგანოლეპტიკური მახასიათებლები KW - ხილის წარმოება N2 - 1. ტექნიკური შედეგი ორგანოლეპტიკური მახასიათებლების გაუმჯობესება და ლიქიორების ასორტიმენტის გაფართოება. 2. არსი ხერხი ითვალისწინებს ხილის სახით ხურმის არამწკლარტე ნაყოფის დაქუცმაცებას, მასზე წყლის დამატებას საერთო მასის 20-30%-ის რაოდენობით, დაყოვნებას 2-4 საა- თის განმავლობაში, რის შემდეგაც ხორციელდება მიღებული მასის თერმული დამუშავება 70-100 C ტემპერატურაზე და წვენის გამოცალკევება გამოწნეხვით. წვენის გამოცალკე- ვების შემდეგ გამონაწნეხს ემატება წყალი თანაფარდობით 1:1 და წყალბადის ზეჟანგი 3-5% რაოდენობით, რის შემდეგაც ხდება მიღებული მასის თერმული დამუშავება 70-100 C ტემპერატურაზე და წყლიანი ექსტრაქტის მიღება გამოწნეხვით. შემდეგ ხდება გამო- წნეხილი წვენისა და ექსტრაქტის შერევა, მიღებული ნარევის ფილტრაცია და კონცენ- ტრირება 40% მშრალ ნივთიერების შემცველობამდე. მიღებული კონცენტრირებული ნარევით ხორციელდება შაქრიანი სიროფის მომზადება, ნარევის ხარშვა და გაცივება. გაცივების შემდეგ ხდება ნარევში წყალ-სპირტის ნაზავის შეტანა და მიღებული კუპაჟის ფილ- ტრაცია. 3. გამოყენების სფერო კვების მრეწველობა, კერძოდ, ლიქიორ-არყის წარმოება. UR - http://www.sakpatenti.gov.ge/ka/search_engine/search/1/ UR - http://www.sakpatenti.org.ge/index.php?sec_id=46&lang_id=GEO&cat=1&search=%E1%83%AB%E1%83%98%E1%83%94%E1%83%91%E1%83%90 UR - http://www.sakpatenti.org.ge/index.php?sec_id=46&lang_id=ENG&cat=1&search=Search ER -